Dagens profil: Niclas Lehmann [Uppdaterad 15/5]

Dagens profil är utan tvekan Niclas Lehmann. En äkta te-drickare som nu förtiden chefar järnet i AIK J20:s omklädningsrum. Det går verkligen inte att tycka illa om den killen, man skulle kunna beskriva honom som en enda stor nallebjörn med det godaste sortens hjärta.

Skulle man fråga honom om vad han är bra på så skulle man få ett tydligt svar; "I garaget hör jag hemma, det finns inte en jäkel som är bättre än mig på bilar ". Det tvekar jag inte det minsta på heller, jag fick nämnligen uppleva vilken jävla koll han har på bilar. Satt och bläddrade igenom nåt magasin i väntan på Bauer idag, och så fort en bil dök upp i tidningen så gick tugget igång direkt! Jag gillar att man har sånt intresse, Niclas själv tycker det är solklart att man ska ha koll på bilar, kanske har han rätt, för det är ju rätt ballt. Jag skulle kunna jämnföra hans bil-intresse med med mitt kent-intresse, då förstår ni hur allvarligt det här är!

När han inte hänger i garaget med sin bästa vän skiftnyckeln så är han oftast nere på rittan (Ritorp) och njuter av livet. Oftast med en kopp grön te och en tub risgrynsgröt, kall risgrynsgröt som han suger ur direkt från förpackningen. Där kan vi snacka stenhårda rutiner, halva risgrynsförpackningen ska förbrukas innan träningen, och andra halvan efter träningen tillsammans med en kopp te. Han är även en te-smakare av hög klass. Han hittade en skål med en massa te-förpackningar inne på Bauer, han började direkt nosa på påsarna, och hittade nåt han gillade. "Den här är fin förstår du blidas, mycket fin" sa Niclas och smög ner påsen i fickan.

Lehmann bjöd även på dagens kommentar på träningen.
Det är spänst-träning, hela laget står på kö bakom ett 10-tal häckar som vi på nåt sätt ska ta oss över. Som vanligt blir det lite halvkaos när i stort sett hela laget vill ta sig över alla häckar samtidigt. Lehmann befinner sig mitt i kaoset där alla häckar rivs ner osv. "Doktorn", våran fystränare gillar såklart inte det där ....

Doktorn: MEN FÖRFAN KILLAR,STARTA MED AVSTÅND HAR JAG JU SAGT!

Lehmann: VAFAN SPELAR DET FÖR ROLL?!

Sen så kommer jag inte riktigt ihåg vad som hände efter det, mer än att
det flesta killar stod och gapskratta. Det där är vår Lehmann vi pratar om, chefen.

Lehmann...
...Lyssnar på: Roxette
...Tittar på: Hockeykväll
...Gillar: Cylindrar, förgasare och sån't
...Kör: Porsche 944 årsmodell 84
...Påstår att: kinserna inte alls var så dumma som uppfan grönt te



#17  Niclas Lehmann

Kommentarer
Postat av: #35

riktig kung lehmann

2009-05-15 @ 20:07:36
Postat av: Nemeth

Skön sammansfattning av lehmann

2009-05-15 @ 22:59:33
Postat av: Runar

En ädel strateg och hövding är han sannerligen! // Signerat Filip Olsson

2009-05-16 @ 02:32:59
Postat av: ajabaja

var det kinserna som uppfann grönt te? var det inte kineserna? aja lite övrig fakta om te!



Den kinesiska grundindelningen



Grönt te

Grönt te är den vanligaste sorten i Kina och angränsande länder. De nyplockade tebladen upphettas genom ångning (den äldre metoden, fortfarande använd i Japan) eller torrstekning (den sedan länge förhärskande tekniken i Kina) för att förhindra oxidation, rullas och torkas sedan.





Rött te

Det te som är vanligast i västvärlden kallas där svart te efter färgen på de torra bladen, men i Kina kallas det rött efter färgen på drycken. Efter plockning får bladen (som vanligen först skärs eller krossas) oxidera, en process under vilken de bland annat svartnar, innan de rullas och torkas. Den internationellt vanligaste formen av te. Ska inte förväxlas med rooibos, som ibland något vilseledande kallas rött te.





Oolong-te

Oolong är en grupp teer som får oxidera något innan processen avbryts genom upphettning och kan därigenom sägas ligga mellan gröna och röda teer. Kommer ursprungligen från Fujian. Taiwan är idag ett land där oolongte är särskilt populärt.





Svart te

Det man i Kina kallar svart te är ett från början grönt te som efter torkning och pressning till kakor tillåts fermentera. Det är en komplex process som omfattar både oxidation och biologiska processer. Den mest kända gruppen av svarta teer är Pu'er från Yunnan.





Vitt te

Vitt te är ett te som inte ångas eller steks efter skörd utan torkas direkt vilket gör det något mer oxiderat än gröna. Den högsta kvaliteten av vitt te görs av teblad som skördas precis innan bladen ska slå ut. Vitt te är en liten men växande grupp som rider på hälsotrenden. Vitt te framställs huvudsakligen i Kina, men produceras även på det indiska fastlandet och Sri Lanka.





Gult te

Gula teer framställs som gröna men får vissna något mellan den första upphettningen och den slutliga torkningen vilket ger både blad och dryck dess gula färg. En kvantitativt mycket liten grupp.





Andra kategoriseringar



Blomte

Teer som torkas tillsammans med väldoftande blommor vars doft de ännu inte torra tebladen tar till sig. Mest känt är jasminte.





Brickte

Te som för att underlätta transport och förvaring pressats till kakor, kulor eller brickor. Tidigare ofta te av mycket låg kvalitet.





Smaksatt te

Te, vanligen svart, som smaksatts med fruktolja, fruktskal, blommor och/eller smakessenser, exempelvis Earl Grey och Söderblandning. I takt med ökad efterfrågan på grönt te i västvärlden har alltfler varianter av smaksatt grönt te dykt upp. Smaksatt te kan säljas antingen som påste eller som löste, antingen färdigpaketerat eller i lösvikt.





Hälsote

Teer som saluförs som bantnings- eller skönhetste är idag ofta pu'er av låg kvalitet.





Örtte

Örter som tillagas och dricks på samma sätt som te, eller teer som smaksatts med väldoftande örter.





Rökt te

Lapsang souchong, ett svart te ursprungligen från Fujian som torkas under eldning av tall vilket ger teet en tjäraktig doft.





Påste/löste

Huvudartikel: Påste

Efter torkning sorteras tebladen. Stora teblad säljs som löste och mindre som påste. Vanligt svart te som ska bli påste klipps som regel till önskad storlek i tillverkningsprocessen vilket inte bara underlättar oxidationen utan också gör att påste drar snabbare än löste.





Pulverte

Under Songdynastin spred buddhistmunkar tekniken att mala grönt te till ett fint pulver som blandades med kokt vatten från Kina till Japan där pulverte fortfarande används bland annat i teceremonin.





Snabbte

Som snabbkaffe men gjort på te, och än så länge inte på långt när lika vanligt.





Andra produkter med te

Te ingår, framförallt i Östasien, i en lång rad drycker och maträtter, exempelvis teläsk, tevin och teglass.





Telöst "te"

Flera drycker som bereds som te kallas teer utan att innehålla minsta spår av teblad, exempelvis krysantemumte och rooibos.



2009-05-18 @ 13:18:56
Postat av: Lehmann

är han son till Marie, som jobbar på SVT?

2009-05-25 @ 18:31:23
Postat av: Detluktar.blogg.se

Ja det stämmer mycket väl, son till mamma Marie!

2009-05-25 @ 21:51:42
URL: http://detluktar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0